Noord en Landzigt Alblasserdam (Medium)ALBLASSERDAM – Op het bouwterrein ‘Noord en Landzigt‘, bij het Trosgebouw aan de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam ligt vervuilde grond. Via waarschuwingsborden langs het terrein wordt hier kennis van gegeven. “De vervuiling bevindt zich met name in het oostelijk deel van het plangebied en bestaat vooral uit concentraties lood en zink,” vertelt een woordvoerster van de gemeente. Voordat de geplande woningen gebouwd worden, wordt de vervuiling aangepakt. Dit wordt gedaan door een dikke ‘leeflaag’ zand aan te brengen.

“Dit is beoordeeld als effectieve maatregel om dit type vervuiling op te lossen. Het saneringsplan is goedgekeurd door de provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Na de bouw zal dus geen sprake meer zijn van vervuilde grond,” aldus Ilona Binnerts van de gemeente Alblasserdam.

Platanen
Volgens de Stichting de Groene Long (SGL) was de grondvervuiling er de oorzaak van dat de twee oude platanen enkele maanden geleden omgezaagd werden. “In een memo van de projectontwikkelaar stond dat er tijdelijk een twee meter dikke zandlaag moet aanbrengen om toekomstige verzakking van de ondergrond te voorkomen, een eis van de gemeente Alblasserdam. Deze tijdelijke ophoging zouden de beide platanen waarschijnlijk niet overleven en daarom was de kap het enige alternatief. Over deze tijdelijke ophoging is nooit eerder gesproken,” aldus het bestuur van de SGL.

Permanent
“Tijdens een tweede hoorzitting bleek dat de ophoging niet tijdelijk maar permanent was en nodig was om de aanwezige verontreinigde grond ‘weg te drukken” naar de ondergrond. Dat was dus een heel ander verhaal, hetgeen de druk van de gemeente op de SGL verklaart om het bezwaarschrift in te trekken,” aldus Cees van Leeuwen van de Groene Long.

Verontreiniging
Volgens van Leeuwen zijn er behalve lood en zink ook verontreinigingen aangetroffen bestaande uit koper, arseen, PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen), EOX (Extraheerbare Organo Halogenen) en/of minerale olie. “Het grondwater blijkt sporen van chroom en xyleen te bevatten. Tevens is op het braakliggende terrein asbest aangetroffen. Het totale volume verontreinigde grond varieert van ca. 3350 m3 (onderzoek uit 1994) tot ca. 1320m3 (onderzoek uit 2006). Het onderzoek uit 2006 spreekt van onaanvaardbare humaan risico’s en dient het te ontwikkelen deel van de locatie met spoed gesaneerd te worden, afgraven en afvoeren is dan meestal de enige optie. Verderop in het rapport wordt evenwel vermeld dat de risico’s minder ernstig zijn dan eerst was aangenomen en dat het aanbrengen van een leeflaag voldoende is om contactrisico’s weg te nemen. Deze oplossing is goedgekeurd door de Omgevingsdienst OZHZ,” aldus Van Leeuwen.

Niet overleven
Het stichtingsbestuur concludeert: “Omdat saneren van het terrein waarschijnlijk zeer hoge kosten met zich mee zou brengen is gekozen voor het afdekken van de ernstig verontreinigde grond met een twee meter dikke leeflaag. De beide platanen zouden deze afdekking naar alle waarschijnlijkheid niet overleven en moesten dus preventief gekapt worden.”

Zeer ingewikkeld
Ilona Binnerts van de gemeente Alblasserdam laat weten dat de vervuilde grond niet in de buurt van de platanen is gevonden en dat dit dus ook niet de reden was van de kap. In een eerdere verklaring liet de gemeente al weten dat bij het besluit om te kappen  alle relevante belangen zijn meegewogen. “De vergunning is verleend conform de Bomenverordening. De bomen zijn niet van een beschermde soort. Daarnaast zijn ze gelet op de ligging ten opzichte van de dijk en tussengelegen bebouwing niet beeldbepalend voor het dorp. Bovendien is het technisch zeer ingewikkeld om de bomen te behouden en is het de vraag of de bomen de bouwwerkzaamheden overleven,” liet een woordvoerder van de gemeente in april weten.

Herplant
Met de ontwikkelaar is herplant van twee nieuwe platanen met een omtrek van 70 tot 80 cm afgesproken.

Foto: Jan Wijninga.

Deel dit bericht via...