IMG_3907 (Medium)ALBLASSERDAM – Staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam mag starten met proeven om asbesthoudend staalschroot te verwerken. De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hoogste rechtbank) heeft het verzoek van de gemeente Alblasserdam om deze proeven voorlopig niet toe te staan, afgewezen. De Raad van State vindt dat niet aannemelijk is gemaakt dat er een reëel risico is op verspreiding van asbestvezels in de omgeving.

Eerder verleende de provincie Zuid-Holland het Alblasserdamse bedrijf vergunning om proeven met asbesthoudend staalschroot uit te voeren. Tijdens deze proeven wordt metaalschroot waarin asbest is verwerkt op hoge temperatuur versmolten. Deze verwerkingsmethode zou een alternatief kunnen zijn voor het opslaan van asbest.

Tweede week van augustus
Nedstaal zal na de vakantieperiode, in de tweede week van augustus, starten met de voorbereidingen voor de eerste asbestproef. Deze bestaan onder andere uit het plaatsen van meetapparatuur en het organiseren van de benodigde technische voorzieningen. Nedstaal zal zowel de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), als de omwonenden en gemeente tijdig laten weten in welke week de asbestproef zal plaatsvinden.

Resultaten
“De uitvoering van de asbestproef zal conform alle voorschriften en in nauw overleg met het bevoegd gezag plaatsvinden. Tijdens de proef zijn zowel de directie van Nedstaal als de OZHZ aanwezig in de fabriek. Zodra de resultaten van de proef beschikbaar zijn, zal Nedstaal alle betrokken hiervan op de hoogte brengen,” aldus Jan-Henk Wijma, operationeel directeur van Nedstaal.

Tweede proef
Een tweede proef zal pas plaatsvinden wanneer OZHZ de eerste proef als geslaagd heeft beoordeeld en er dus geen verhoging van de asbestconcentratie is gemeten. Wijma: “Uit de uitspraak blijkt dat Nedstaal en het bevoegd gezag (OZHZ) zorgvuldig de procedures hebben gevolgd en er voldoende garanties zijn voor de veiligheid van medewerkers en omwonenden.”
Bodemprocedure
De gemeente Alblasserdam tekende in mei jl. hoger beroep aan tegen het verlenen van deze vergunning door de provincie omdat zij van mening is dat deze proeven niet zonder risico zijn voor de inwoners van Alblasserdam. In afwachting van de uitspraak in deze juridische procedure vroeg Alblasserdam de rechter in mei ook om een voorlopige voorziening te treffen, om te voorkomen dat het bedrijf met de proeven zou starten vóór er een uitspraak is in het hoger beroep. Dit verzoek is nu door de rechter afgewezen. Dat betekent dat Nedstaal de voorbereiding van de proeven kan opstarten en kan gaan uitvoeren. De bodemprocedure bij de Raad van State tegen het verlenen van de vergunning loopt nog.

Maatregelen
,,Wij hebben alle rechtsmiddelen die tot onze beschikking staan, ingezet”, reageert wethouder Arjan Kraijo van Milieu. ,,De hoogste rechter heeft gesproken, dat respecteren wij uiteraard. Desondanks vonden en vinden wij nog steeds dat deze proeven niet op deze locatie, middenin dichtbevolkt gebied, moeten plaatsvinden. De vele reacties in de aanloop naar het beroep bij de rechtbank en de diverse gesprekken met Nedstaal hebben wel effect gehad. De maatregelen om de risico’s in te perken zijn de afgelopen tijd verder toegenomen. In de vergunning wordt beschreven onder welke omstandigheden en voorwaarden de proeven uitgevoerd mogen worden. Naar het oordeel van de Raad van State is de veiligheid hiermee voldoende gewaarborgd.”

Omgevingsdienst
De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid houdt toezicht op alle proeven en laat naast de metingen van Nedstaal ook zelf metingen uitvoeren. Na elke proef wordt gecontroleerd of er een verhoging van asbestvezels wordt gemeten. Mocht dat het geval zijn, dan wordt de proef direct stopgezet en wordt geen toestemming gegeven voor vervolgproeven.

Asbest
Asbest vormt in Nederland een groot maatschappelijk probleem. De brandwerende stof is op grote schaal toegepast in de gebouwde omgeving. Het hechtgebonden licht asbesthoudend schroot is afkomstig van Nederlandse trein- en metrostellen. Door dit materiaal onder gecontroleerde omstandigheden toe te voegen aan een bad met gesmolten staal, met een temperatuur van ten minste 1.500 graden Celsius, vallen de asbestvezels volgens Nedstaal uiteen tot onschadelijke bestanddelen. Met de proef wil Nedstaal bewijzen dat asbest ook op industriële schaal veilig en permanent kan worden vernietigd.

Deel dit bericht via...