Voorlopig Ontwerp (22-05-2014)ALBLASSERDAM – Bos Rijkee in Alblasserdam wordt begin volgend jaar voorzien van een wandelpad. Het publiek kan op die manier vanaf de winkels aan de Plantageweg en de Dam, via een schelpenpad door het bos, naar het Makado winkelcenter lopen. Dat bleek deze week tijdens een informatiebijeenkomst over de herinrichting van het Bos Rijkee. Het is de bedoeling dat het stuk groen zoveel mogelijk in oude glorie wordt hersteld.

Gesloten massa
Er ligt inmiddels een schetsontwerp op tafel, waarop de nieuwe inrichting van het bos is uitgetekend. “Het bos is nu nog één gesloten massa, waar je als Alblasserdammer eigenlijk niet veel mee kunt. Het lijkt ons mooi om er weer een echt bos van te maken, met daarin een wandelpad, slootjes en bruggetjes,” vertelde projectleider Kees Okker van de gemeente Alblasserdam.

Hangjongeren
Een bezorgde buurtbewoner vroeg zich af hoe de gemeente om denkt te gaan met hangjongeren in het bos. Natuurgids Cor Veen sprong daar direct op in en zei: “Zie die jongeren als een kans en betrek ook hen bij dit plan. Misschien kunnen zij zich wel inzetten bij bijvoorbeeld het onderhoud van het bos.” Projectleider Okker beloofde het idee mee te nemen.

Niet onderheid
Buurtbewoner Arie Ooms vroeg aandacht voor het feit dat veel huizen in de buurt niet zijn onderheid. Ooms: “De buurt is bang voor schade aan de woningen als er zwaarverkeer wordt ingezet om het bos op te knappen.” Okker zei dat daar zeker rekening mee gehouden wordt.

Bos Rijkee
Bos Rijkee is van oorsprong een geriefhoutbos behorend bij Huis Rijkee. Een dergelijk bos kwam veel voor in het westen van Nederland, maar wordt momenteel vrijwel nergens meer aangetroffen en is daarmee uniek te noemen. Onderdeel van het project, waarbij de buurt, de historische vereniging, de monumentencommissie en vereniging Hendrick de Keyser bij betrokken zijn, is ook het vastleggen van het toekomstig beheer in een beheerplan.

Planning
In september wordt een nieuwe informatieavond belegd door de gemeente, waarin het definitieve ontwerp wordt gepresenteerd. In oktober / november zal het plan door het college van B&W worden vastgesteld. Daarna vindt de kredietaanvraag bij de gemeenteraad plaats en als alles goed verloopt, kan er begin 2015 worden gestart met de uitvoering van de plannen.

Voorlopig Ontwerp (22-05-2014) Tuin Woonkracht10-2 Tuin Woonkracht10-1 Trap Cortgene Entree Makadocentrum Entree bos-1 Achtertuin Rijkee Voorlopig Ontwerp met bomen (22-05-2014)

IMG_6219 (Medium) IMG_6220 (Medium) IMG_6223 (Medium)

Deel dit bericht via...