ALBLASSERDAM – In een woning aan de Akkerwinde in Alblasserdam heeft zaterdag24 november een schoorsteenbrand gewoed. Bij de meldkamer kwam rond 17.30 uur een telefoontje binnen met de melding dat de vlammen uit de schoorsteen sloegen. Vanwege de ernst van de melding werd vrijwel direct opgeschaald naar ‘middelbrand’. Vijf brandweervoertuigen kwamen ter plaatse om hulp te bieden en de brand te bestrijden. Na een snelle check, bleek de situatie mee te vallen. Er hoefde in de woning niet geblust te worden.

Wel werd de schoorsteenpijp, met de hulp van een ladderauto, van bovenaf schoongemaakt met een zogenoemde ‘ramoneur’.  Dit is een gereedschap dat bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer vijftig centimeter lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en koolresten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de brandweerlieden beneden opgevangen en geblust.