ALBLASSERDAM  – De gemeente Alblasserdam roept haar inwoners op om in de nacht van 27 op 28 oktober energie te besparen door bijvoorbeeld de (tuin) verlichting uit te schakelen. De gemeente zal zelf de verlichting van de Oude Toren bij de begraafplaats en de verlichting rondom het gemeentehuis die nacht uitzetten. De overige gemeentelijke gebouwen zijn ’s nachts altijd al onverlicht. De actie staat in het teken van de ‘Nacht van de Nacht’. Dit is een initiatief van natuur- en milieufederaties om aandacht te vragen voor de schoonheid van duisternis, energiebesparing en lichtvervuiling.

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. “Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel bijvoorbeeld steeds zeldzamer en raken nachtdieren in de war,” aldus een woordvoerder van de gemeente Alblasserdam.

Activiteiten
Op veel plaatsen in Nederland vinden tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ activiteiten plaats die aan moeten tonen hoe mooi duisternis kan zijn. Verhalen bij het kampvuur, avondwandelingen, op zoek naar nachtdieren, sterren kijken, varen in het schemerdonker, workshops nachtfotografie en nog veel meer. Vorig jaar bracht het evenement in de provincie Zuid-Holland 25.000 mensen op de been.

Deel dit bericht via...