ALBLASSERDAM – Uitgaansgelegenheid De Abdij op de Dam in Alblasserdam is niet gesloten omdat de geluidsnormen werden overtreden, maar omdat de druk privé te hoog werd voor de huurster. Dat stelt voormalig eigenaresse Marian Verhoeven van De Abdij. “De huur was al per 1 augustus opgezegd. Het is dus onzin om de zaak 8 augustus door de gemeente te laten sluiten wegens geluidsoverlast. De gemeente wil gewoon goede sier maken en doet net of ze goed bezig is voor de klagende omwonenden,” aldus Marian.

Te veel druk
De reden van de sluiting heeft volgens de eigenaresse echt niets met het overtreden van de geluidsnorm te maken: “Ik heb de zaak acht jaar lang met veel lol gerund, maar de afgelopen maanden gaf het privé te veel druk. Dat is de reden dat ik de huur heb opgezegd.” Marian blijft nog wel actief in het naastgelegen pand ’t Stekje, waar zij ook eigenaresse van is. “Dat hebben we deze week een flinke opknapbeurt gegeven en we willen er een soort karaokebar van maken. Het Abdijpersoneel wordt werkzaam bij ’t Stekje en ook de klanten hopen we deels over te kunnen nemen naar hier,” aldus Verhoeven.

Reactie gemeente
Maandag liet de gemeente Alblasserdam in een persbericht weten dat De Abdij onder toepassing van bestuursdwang is gesloten, vanwege het structureel overschrijden van de geluidsnorm. Dat de gemeente goede sier wil maken, is volgens Ilona Binnerts, communicatieadviseur bij de gemeente nonsens: “De sluitingsprocedures waren al in gang gezet en die zijn afgerond om er zeker van te zijn dat de overlast ophoudt. Stel voor dat er volgende week weer wordt gehuurd, zitten we weer met een probleem. Vandaar dat de sluiting formeel zo is afgerond.”

Verhuurder
Drankenhandel Elsco, verhuurder van het pand aan de Dam is er nog niet over uit wat er met het pand moet gebeuren. “Het zal vast wel weer open gaan en er zal vast wel horeca in komen, want we zijn niet voor niets een groothandel in drank. Vrijdag weten we waarschijnlijk meer over de plannen,” aldus één van de medewerkers van Elsco.

Horeca- exploitatievergunning
Toch is het volgens woordvoerster Binnerts van de gemeente niet zo dat het pand bij wijze van spreken morgen weer open kan: “Stel dat iemand het pand wil huren, dan zal hij eerst een horeca- exploitatievergunning aan moeten vragen. Voordat die vergunning verleend wordt, zal de afdeling publiekszaken aangetoond willen zien dat er voldaan gaat worden aan de geluidsnormen. Pas als dit rond is, kan een eventuele nieuwe zaak open.”

Deel dit bericht via...