ALBLASSERDAM –  Opgehoopt roet in een schoorsteen van een woning in de Polderstraat in Alblasserdam heeft zondagmiddag 6 mei vlam gevat. De brandweerkorpsen van Alblasserdam en Papendrecht hadden meer dan anderhalf uur nodig om de schoorsteenbrand onder controle te krijgen. De bluswerkzaamheden, die met een ramoneur werden uitgevoerd, werden bemoeilijkt doordat er een bocht in de schoorsteenpijp zat. Toch wist de brandweer uitbreiding te voorkomen.

De bewoners van de betreffende woning ontdekten de brand even voor 16.00 uur, doordat er veel donkere rook uit de schoorsteen kwam. Hoe de brand kon ontstaan is niet bekend. Ook hoe groot de schade aan de woning is, is nog niet bekend.

Een ramoneur, waar de brandweer de brand mee bluste, is een gereedschap dat bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer vijftig centimeter lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en koolresten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de brandweerlieden beneden opgevangen en geblust.

Deel dit bericht via...