ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse politiek is voorlopig flink teleurgesteld in minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Zij heeft namelijk laten weten dat ze geen vervolgstudie wil doen naar de verkeersdoorstroming van het verkeer op de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem. In 2009 was dit wel beloofd aan Alblasserdam en onder die voorwaarde is de gemeenteraad akkoord gegaan met het nieuwe bestemmingsplan, dat de komst van het containertransferium in polder Nieuwland mogelijk maakte.

Die afspraak lijkt de minister nu in te trekken omdat het volgens haar toch geen nut heeft om onderzoek te doen, omdat er geen geld is om de problemen die bij zo’n onderzoek naar boven komen, op te lossen. Hierdoor lijkt de aanpak van de knelpunten op de snelweg bij Alblasserdam tot 2023 uit beeld.

Motie
De Alblasserdamse gemeenteraad is hier totaal niet over te spreken en vreest voor een te grote drukte op de A15. Eric Boersma van de SGP diende daarom namens de voltallige gemeenteraad een motie in waarin de raad het college en ook de minister oproept, zich alsnog tot het uiterste in te spannen om het onderzoek alsnog te laten plaatsvinden. Boersma vindt dat het wel degelijk nut heeft om onderzoek te doen naar de situatie op de A15: “Dan krijgen we de knelpunten goed in beeld. Daarna kunnen we zien wat de kosten en de mogelijkheden zijn.”

Lobby
Ook de Drechtsteden en het Havenbedrijf Rotterdam hebben zich niet bij de mededeling van de minister neergelegd. Zij vinden dat sterke achterlandverbindingen (A15) een essentiële voorwaarde is voor economisch herstel van Nederland en lobbyen daarom onder andere in de Tweede Kamer om het besluit ongedaan te maken.

Haaks
Het besluit van de minister staat volgens wethouder Peter Verheij (Verkeer) haaks op haar eerdere voornemens. “De minister heeft nota bene zelf besloten dat er twee keer vier rijbanen aangelegd moeten worden op de rijkswegen in de Randstad. Hoe geloofwaardig ben je dan nog als je de afspraak over het onderzoek niet nakomt?,” vroeg Verheij zich af.

Tweede Kamer
De komende tijd wordt over het onderwerp in de Tweede Kamer gesproken en de partijen uit Alblasserdam zullen het probleem aankaarten bij de landelijke partijen in een poging de minister op andere ideeën te brengen.

Foto en tekst: Peter Stam.

Deel dit bericht via...